ВАГІТНІСТЬ І ПОЛОГИ

Як поводитися у перші дні вагітності

При появі перших ознак вагітності відразу зверніться до лікаря. Він призначить всі необхідні дослідження та намітить наступний план дій. Крім того, лікар відповість на всі ваші запитання та дасть рекомендації щодо харчування та способу життя.

2
Якщо ви не підготувалися до вагітності заздалегідь, то необхідно в ці перші дні та тижні почати лікувати свої хронічні захворювання та піднімати імунітет. Зараз саме час зайнятися ротовою порожниною, вилікувати карієс. Невиліковані інфекції можуть призвести до проблем із вагітністю. Якщо у вас хронічний цистит, намагайтеся не стимулювати його загострення.

3
Перші дні – це найнебезпечніший час для ембріона. Навіть легка застуда може закінчитися завмиранням вагітності або появою різних патологій у малюка. Тому намагайтеся мінімізувати можливість захворіти. Не з’являйтеся в багатолюдних місцях у період епідемій вірусних захворювань, по можливості візьміть відпустку на цей час, якщо працюєте у великому колективі. Найпідступнішим захворюванням для вагітних є краснуха. Якщо в дитинстві ви нею не хворіли, будьте обережні – ця хвороба загрожує великою кількістю вад у майбутньої дитини.

4
Більше відпочивайте, добре дбайте про себе, цим ви дбаєте і про свою дитину. Вам потрібна допомога та увага оточуючих, адже ви зайняті найважливішою справою – виношуванням дитини. По можливості тимчасово відкладіть деякі обов’язки, вам не можна піднімати тяжкості та робити різкі рухи. Гуляйте на свіжому повітрі, подалі від проїжджої частини, вживайте більше овочів і фруктів, уникайте стресів, навчайтеся релаксації.

5
Якщо ви палите, кидайте. Якщо ви не в змозі повністю відмовитися від цієї звички, то хоча б скоротите кількість сигарет, що викурюються. Алкоголь також дуже небезпечний, навіть у малих дозах. Його вживання може сприяти відшарування плодового яйця.

6
Якщо вранці вас турбує нудота та нездужання, перед підйомом з ліжка з’їжте пару сухариків або печиво, приготованих з вечора.

7
Запасіться хорошими книгами та журналами для майбутніх мам, спілкуйтесь на тематичних форумах. Коли з’явиться дитина, часу для цього буде мало.

8
Негайно звертайтеся за лікарською допомогою за наступних симптомів:

– коричневі або кров’янисті виділення з піхви;
– біль у животі та спині;
– набряклість обличчя та кінцівок;
– температура, слабкість та запаморочення;
– Виснажує блювання.