ВАГІТНІСТЬ І ПОЛОГИ

Чим другі пологи відрізняються від перших

Під час народження першої дитини сутички тривають у середньому 10-12 годин. Шийка матки відкривається зі швидкістю приблизно 1 см на годину. Якщо між першими та другим пологами минає менше 5-7 років, час сутичок скорочується приблизно вдвічі і становить, відповідно, 5-6 годин. У разі народження першої дитини лікарі рекомендують приїхати до пологового будинку приблизно через 5 годин після початку сутичок. При повторних пологах слід почати збиратися до лікарні одразу після початку регулярних скорочень матки. Якщо між пологами проходить більше 10 років, сутички будуть йти приблизно з тією ж швидкістю, що й при народженні першої дитини.

Могутній період під час других пологів зазвичай проходить швидше і менш болісно, ​​ніж уперше. Однак на процес появи малюка на світ впливає його вага, становище в матці та інші фактори, тому народження другої дитини може проходити і складніше.

Якщо під час перших пологів у вас з’явилися розриви або була зроблена епізіотомія, при повторних пологах у вас може статися розбіжність тканин по старих швах. У багатьох мам цього немає, т.к. рубці зазвичай досить еластичні та добре розтягуються.

Перші пологи могли статися за допомогою кесаревого розтину. Цей факт не є абсолютним показанням до операції при народженні другої дитини. Якщо ваше здоров’я та стан вашої дитини дозволяє, вам можуть дозволити природні пологи. Показаннями до проведення кесаревого розтину є поперечне передлежання малюка, неспроможність шва на матці від попередньої операції, деякі вади розвитку малюка та хвороби мами, при яких протипоказані потуги. Під час природних пологів після кесаревого розтину важливо відстежувати стан рубця від першої операції. Для цього під час сутичок має проводитися УЗД. У разі виникнення загрози розбіжності шва лікарі вирішують провести повторну операцію.

Другий кесарів розтин часто переноситься легше, ніж перший. Жінка швидше набуває форми після операції, у мами раніше приходить молоко.

Пологи – унікальний процес, і неможливо з точністю передбачити його перебіг. На них впливають багато факторів, зокрема: параметри малюка, здоров’я мами та дитини, індивідуальні особливості організму. Другі пологи можуть точно повторювати перші, а можуть кардинально від них відрізнятися. Вам слід своєчасно звернутися до пологового будинку, і професіонали допоможуть вам благополучно народити другого малюка.