РОЗВИВАЮЧІ ЗАНЯТТЯ

Чи потрібні дитині ходунки?

Що являють собою ходунки

Ходунки є пристроєм, який допомагає малюкові, який не вміє ходити, пересуватися у вертикальному положенні. У них є основа, стільниця, стільчик та колеса. Дитину садять на стільчик так, щоб його п’яти стикалися зі підлогою, вона відштовхується ступнями і рухається. При цьому його огляд збільшується, а ручки звільняються для ігор та пізнання навколишнього світу.

Дитячі ходунки: з якого віку можна використовувати пристрій?

Насамперед необхідно враховувати, що розвиток кожного малюка індивідуальний. Перед використанням ходунків найкраще проконсультуватися з лікарем та отримати його рекомендації, складені з урахуванням розвитку дитини та рівня її фізичної підготовленості.

Вибір дитячих ходунків в даний час величезний, але їх застосування для дітей можна порівняти з тренажерами для дорослих. При грамотному підході можна забезпечити рівномірне навантаження на хребет малюка та зміцнити його м’язи.

Класичні ходунки для дітей використовують з 8-9 місяців, після того, як дитина навчиться самостійно сидіти і впевнено тримати спинку. Ходунки стануть розвагою для малюка, а у мами при цьому з’явиться трохи вільного часу, який вона зможе витратити на відпочинок, господарські справи чи щось інше. Тож користь ходунків очевидна.

Занадто рано садити дитину у ходунки не рекомендується. Шкода ходунків, на думку педіатрів і ортопедів, полягає в тому, що вони можуть призвести до викривлення хребта, неправильного формування постави, а також “клишоногості”.

Перебуваючи в ходунках, малюк не повинен ставити ніжку на шкарпетку. Ця ознака може говорити про початок неправильного формування стопи. Як стверджують лікарі, для оптимального розподілу навантаження на хребет та суглоби дитина повинна навчитися ходити самостійно, без пристроїв, що підтримують.

Плюси та мінуси ходунків

До безперечних плюсів ходунків слід віднести:

розвага для дитини,
можливість активно вивчати навколишній світ та розвиватися,
вільний час для матері.
Але в той же час у ходунків є багато мінусів.

Оскільки вони забезпечують переміщення дитини без особливих зусиль з її боку, вона може виникнути небажання вчитися ходити самому.
Пересуваючись у ходунках на колесах, малюк звикає до того, що завжди є підтримка, і не вчиться самостійно тримати рівновагу.
Крім того, дитина не тренує м’язи ніг, не вчиться правильно групуватися під час падіння, долати перешкоди, у неї не виробляються відповідні захисні рефлекси.
Оскільки перебування дитини в ходунках все ж таки травмонебезпечне, її не можна залишати зовсім без нагляду
У яких випадках не можна використовувати ходунки

При деяких захворюваннях садити дитину в ходунки не можна. До них відносяться:

рахіт;
гіпертонус чи гіпотонус м’язів ніг;
дисфункція опорно-рухового апарату
Використовуйте ходунки для малюків, починаючи з 3-5 хвилин на день. Далі поступово збільшуйте час, проте дитина не повинна безперервно перебувати в пристрої довше за півгодини. При цьому важливо правильно підібрати аксесуар і відрегулювати його зростання малюка.

Як вибрати ходунки для дитини

Основа у ходунків має бути ширша за стільницю, а коліщатка рівномірно розподілені по основі (оптимально – 6-8 пар). Така конструкція забезпечує найкращу стійкість.
Крісло має бути глибоким, з високою жорсткою спинкою, широким сидінням, бажано – зі чохлом, що знімається.
У ходунках обов’язково повинна регулюватися висота, щоб дитина будь-якого віку могла ставити ніжки на підлогу і при цьому їх сильно не згинати.
Функція блокування коліс може дозволити блокувати рух ходунків та перетворити їх на ігровий столик.
Пристрій має бути безпечним. Функції блокування коліс, регулювання висоти та інші повинні добре працювати, але доступні лише дорослому. Не слід перевищувати максимальну вагу та зростання дитини, зазначені в паспорті до ходунків.
Стільниця може бути оснащена додатковими функціями: знімним підносом, вбудованим музичним або розвиваючим блоком, брязкальцями і т.д.
Чим стрибунки відрізняються від ходунків

Стрибки – ще один поширений пристосування для підготовки дитини до ходьби. На відміну від ходунків, вони нерухомі, складаються з сидіння, підвішеного на ременях і прикріпленого до пружного елементу. Пружний елемент кріпиться до дверного отвору або іншої вертикальної конструкції.

Стрибки використовуються для дітей з 4-5 місяців, якщо ті вже впевнено тримають голову. Заняття на таких “гойдалках” принесуть дитині масу задоволення. Але і тут не слід забувати про безпеку: так, щоб малюк не заплутався у вертикальних стропах, вони мають бути максимально віддалені від його голови. Глибоке та зручне сидіння має щільно облягати тіло дитини, а хребет – фіксуватися жорстким каркасом та ременем. У конструкції повинні бути передбачені страхувальний трос та елементи, що амортизують.

Небезпека стрибунців для розвитку дитини

До застосування стрибунців теж підходите обережно.