ЗДОРОВ'Я

Як лікувати збільшені мигдалики

Мигдалики або, як називають їх у народі, гланди можна назвати справжніми «стражниками», які правильно охороняють власну територію від хвороботворних агресорів у вигляді мікробів і вірусів. При попаданні патогенного мікроорганізму на слизову горла мигдалики відразу запускають режим посиленої роботи, збільшуючись при цьому в розмірах. Однак при запаленні лімфоїдної тканини (ангіні), особливо при неадекватному лікуванні виникають проблеми з мигдаликами.

На сьогоднішній день існує два способи боротьби з хронічним запаленням гланд: радикальний та консервативний. Операційний метод, який передбачає видалення збільшених мигдаликів, лікарі сьогодні практикують рідко. При різноманітті фізіотерапевтичних процедур, а також лікуванні ультразвуком необхідність у висіканні мигдаликів відпадає, крім особливих випадків. Наприклад, часті (понад три рази на рік) ангіни, слабка опірність гланд зовнішнім факторам є показанням до їх видалення, яке проводиться або методом кріодеструкції, або тонзилектомією (за допомогою спеціальних щипців).
При збільшенні мигдаликів хороший ефект дають полоскання морською водою або содовим розчином з додаванням йоду. За відсутності морської води можна взяти природну морську сіль у розчині. Розчин робиться так: на склянку теплої водопровідної води дві чайні ложки (без гірки) морської солі.

Можна приготувати такий розчин: по чайній ложці соди і кухонної солі додати в склянку води (теплої), розмішати і додати три краплі йоду. Для полоскання мигдаликів хороша трава шавлії, кора черешкового дуба, кропива дводомна, березові гілочки та листочки (молоді). З цих трав роблять відвари і полощуть горло тиждень-два до повного одужання або зменшення гланд.

Мигдаликам просто необхідне гаряче пиття у вигляді чаю чи молока з медом та лимоном, малинового варення чи джему. При запальному процесі, коли мигдалики не тільки збільшені в розмірах, але і пухкі з вираженим почервонінням відмінно допомагає настойка евкаліпту, чай з полину, ехінацея та прополіс. Прополіс у твердому вигляді можна навіть жувати, взявши для цього маленький шматочок (з горошину). Жувати його потрібно щодня протягом кількох днів. Крім того маслом прополісу змащують піднебінні дужки та мигдалики. Паралельно необхідно підвищувати імунітет, а також уникати переохолодження та вживання холодних (особливо газованих) напоїв.