ДОГЛЯД ЗА ДИТИНОЮ

Як правильно підстригати нігті новонародженому

Нові батьки досить сильно переймаються тим, як підстригти нігті новонародженій дитині. Боячись обрізати їх надто коротко або поранити шкіру, вони часто відкладають цю гігієнічну процедуру на потім, згодом зіштовхуючись з тим, що дитина випадково подряпує собі обличчя. Нігті у новонародженого хоч і тоненькі, як папір, але сліди від них залишаються, як від кігтів кішки. Тому буде краще, якщо ви вчасно підстригати нігті дитині. Ось кілька порад, як підстригти нігті новонародженому на руках та ногах.

Виберіть інструменти для обрізання нігтів
Насамперед, купіть спеціальний манікюрний набір для дитини. Є кілька різних інструментів для підстригання нігтів немовляти, з яких можна вибирати. Один з найбільш популярних варіантів – мініатюрна машинка для стрижки нігтів. Деякі може навіть випускаються з розширеними ручками, щоб поліпшити зчеплення. Ви можете також використовувати спеціальні ножиці із закругленими каями або тримери для нігтів. Якими ножицями стригти нігті новонародженому: 5 безпечних моделей.

Стрижіть нігті новонародженому, коли він відволікається
Коли настає час стригти нігті, вибирайте правильний момент. Багато мами виявляють, що найлегше підстригати нігті дитині тоді, коли вона спить або зайнятий годуванням. Під час годування вам, ймовірно, буде потрібна деяка допомога (особливо, якщо ви мама, що годує). Крім того, майте на увазі, що нігті найлегше обрізати після теплої ванни.

Стежте за гігієною, коли підстригаєте нігті новонародженому
Напевно, ви не раз чули пропозицію повністю відмовитися від кусачок для нігтів і замість цього просто «гризти» нігті вашої дитини. Це одна з порад, як не потрібно доглядати новонародженого. Крім того, що є нігті – це, як не крути, шкідлива звичка, ви ще й ризикуєте перенести всі мікроби через свій рот дитині. До того ж, в результаті ви отримаєте нерівний край нігтя вашої дитини. Будь ласка, підстригайте нігті новонародженого лише за допомогою власних (і чистих) інструментів.

Як правильно підстригати нігті новонародженому
Отже, у вас є все, що потрібно для цієї процедури, приступимо до інструкції, як підстригти нігті дитині. Ось прості поради:

Тримайте руку дитини настільки міцно, щоб вона не могла смикнути нею в невідповідний момент, але не настільки, щоб викликати у малюка занепокоєння або розбудити його (якщо ви підстригаєте нігті сплячій дитині).

Тримайте палець дитини між вказівним та великим пальцями. Вказівним пальцем відсуньте м’яку частину подушечки пальця вниз і осторонь ножиць.

Сідайте дуже невелику дугу виступаючого нігтя.
Будьте готові до того, що дитина може поранитися
Може статися так, що ви обріжете ніготь надто близько до шкіри, може навіть виступити кров. На такий випадок тримайте під рукою бинт та перекис водню. Якщо є кровотеча, потримайте бинт на порізі протягом декількох хвилин або до зупинки кровотечі.

Як підстригти нігті новонародженому на ногах
Зрештою, не варто забувати, що нігті на ногах вашої дитини теж потрібно стригти. Чесно кажучи, нігті на ногах не ростуть так само швидко, як нігті на руках. Вам не потрібно часто підстригати нігті на пальцях ніг. Виконуйте інструкції для обрізання нігтів на ногах, але майте на увазі, що нігті на ногах повинні бути обрізані прямо, без закруглення або звуження по кутах. Це запобігає появі нігтів, що вросли.