ДОГЛЯД ЗА ДИТИНОЮ

Догляд за новонародженою дитиною у пологовому будинку

У чому полягає догляд за дитиною у пологовому будинку?

Безперечно, малюку, який усі дев’ять місяців був у мами в животику і чув стукіт її серця, після народження буде комфортніше з мамою. На першу вимогу його нагодують, заколисують і приголублять, дитина буде спокійнішою, а у мами встановиться лактація.

А щоб мама почувалася впевненіше, потрібно підготуватися до цієї довгоочікуваної зустрічі з малюком.

Якщо ви вже визначилися з пологовим будинком, то необхідно ознайомитися з деякими правилами, щоб догляд за новонародженим у пологовому будинку, хоча б теоретично був вам знайомий.

Більшість мам після пологів проходять через палату «матері та дитини». Спільне перебування матері та дитини в пологовому будинку сприятливо позначається як на мамі, так і її малюку. Для того, щоб цей період був пройдений успішно, кожній мамі корисно знати деякі правила догляду за дитиною в пологовому будинку.

Як правильно тримати новонароджену дитину?

Перше, на що потрібно звернути увагу — не бійтеся торкатися малюка, чим більше буде у новонародженого контакту з мамою, тим краще для його розвитку. Звичайно, впевненість прийде з досвідом, але постарайтеся хоча б налаштуватися, що теж важливо.

Коли братимете дитинку на руки, намагайтеся щоб ваші рухи були ніжними і розмірено-спокійними, розмовляйте з малюком, посміхайтеся йому. Хоча новонароджені дітки ще дуже погано бачать та чують, вони дуже добре відчувають настрій мами.

Показуйте свою любов до малюка через дотик, і цілком можливо вже в пологовому будинку малюк подарує вам свою посмішку.

Намагайтеся брати свою дитину спокійніше і ніжніше, ласкаво розмовляйте з ним, називайте на ім’я, частіше посміхайтеся. Коли ви берете немовля на руки, обов’язково підтримуйте його голову, оскільки м’язи шиї новонародженого ще не розвинені, малюк не утримує голівку.

Покладіть одну руку малюкові під шию (головка при цьому повинна розташовуватися на згині вашого ліктя), а іншу – під сідниці. Вільною рукою підтримуйте спину та сідниці дитини.

Обов’язкове правило: носити дитину потрібно на різних сторонах (міняти ліву та праву руки).

Як правильно покласти новонародженого?

Якщо вам потрібно покласти новонародженого назад в ліжечко, притисніть його ближче до себе і разом з ним опускайтеся до ліжечка якомога нижче. Покладіть дитину обережно в ліжечко, але не поспішайте забирати руки.

Зачекайте, доки він звикне до твердої поверхні хоча б п’ять секунд. Потім повільно приберіть руки і якнайшвидше накрийте малюка ковдрою, щоб зберегти тепло.

Догляд за шкірою та слизовими оболонками дитини

У пологовому будинку за шкірою новонародженого доглядає медична сестра. Обробка ведеться у присутності мами, щоб їй було легше робити це вдома.

Шкіра новонародженого ніжна, легко вразлива, її захисні властивості ще недостатньо зрілі. Тому для дитини, особливо перших днів життя, необхідний правильний догляд та чистота у всьому, що його оточує. Щоранку немовляті проводиться ранковий туалет – вмивання, догляд за очками, носиком, вушками, природними складками. Найкраще виконувати його перед другим годуванням, о 8-9 годині ранку. Ранкові процедури зазвичай проводять на пеленальному столику, застеляному чистою пелюшкою. Стерильним ватним тампоном, змоченим у теплій воді (36-37°С – така температура води відповідає температурі тіла, на це і потрібно орієнтуватися, відкриваючи воду в крані), протирають обличчя та ручки дитини, потім їх обсушують чистою марлевою (або одноразовою паперовою) м’якою серветкою. Очі промивають від зовнішнього кута до окремого внутрішнього тампоном для кожного ока. Вушні раковини протирають за допомогою ватяних кульок. У жодному разі не користуйтеся ватними паличками, оскільки ви можете випадково пошкодити барабанну перетинку (у новонароджених слухові проходи широкі та короткі, барабанна перетинка досить близько). Носові ходи очищають ватними джгутиками, скрученими з вати (товщина джгутика 3-5 мм у діаметрі, довжина 3-5 см), кожна половина носа прочищається окремим джгутиком. За наявності в носі сухих скоринок джгутик змочують стерильною або спеціальною дитячою олією. Завершується ранковий туалет дитини підмиванням та змащуванням складок спеціальним дитячим кремом або присипкою.

Підмивання дитини

Дитину необхідно підмивати після кожного випорожнення. Раніше вважалося, що підмивати дівчаток та хлопчиків треба по-різному (дівчинку – строго спереду назад). Однак нині лікарі дійшли висновку, що для зниження ризику інфікування статевих органів та хлопчиків слід підмивати так само.
Отже, підмивати всіх малюків рекомендується проточною водою з крана при відрегульованій у ньому потрібній температурі води (37 ° С) спереду назад. При підмиванні мати тримає дитину животиком вгору передпліччя лівої руки (головка дитини перебуває у сфері ліктьового згину матері, а стегно дотримується пензлем руки), а правою рукою підмиває його. При цьому вода з крана спочатку витікає на руку матері, що дає можливість попередити попадання надмірно гарячої або холодної води на шкіру.