ЗДОРОВ'Я

Як лікувати дзвін у голові

Поява дзвону та неприємних відчуттів у голові не є симптомом якогось одного захворювання. Ця ознака може виникати при захворюваннях серцево-судинної системи, бути проявом патології нервової системи, з’являтися при ураженні опорно-рухового апарату, а також при стані нервово-психічної сфери (депресії).
Лікування цього симптому має починатися з з’ясування точної причини виникнення цього симптому – консультації лікаря, лабораторного та інструментального обстеження та встановлення точного діагнозу. Тільки в цьому випадку лікування буде ефективним і дзвін у голові вдасться усунути або помітно зменшити.

Найчастіше дзвін у голові з’являється при патології системи кровообігу та кровотворення. Більшість пацієнтів відзначають появу шуму і дзвону у вухах при підвищенні або зниженні рівня артеріального тиску – при звуженні кровоносної судини або її надмірному розширенні в крові утворюються вихрові потоки, які і стають причиною виникнення цього симптому.

При зниженні або підвищенні рівня гемоглобіну, що істотно відрізняється від норми, появу шуму можна пояснити зміною в’язкості та плинності крові. Тому для нормалізації стану пацієнта обов’язково потрібно усунути причину – нормалізувати рівень артеріального тиску та проводити лікування метаболічних порушень у стінці судини (лікування атеросклерозу). При порушенні кровотворення обов’язково потрібно лікувати основне захворювання – при стабілізації рівня гемоглобіну дзвін зникне.

При патології нервової системи – невритах та полінейропатіях для усунення дзвону необхідно вилікувати причину невриту слухового нерва та займатися послідовним лікуванням запальних захворювань середнього та внутрішнього вуха, які і стають першопричиною невриту. Але складність лікування в цьому випадку пояснюється тим, що між початком захворювання та появою шуму у вухах проходить досить багато часу та розвиваються виражені зміни.

При ураженні опорно-рухового апарату причиною появи шуму стає остеохондроз шийного відділу хребта, який суттєво ускладнює кровотік в артеріях, які живлять задню частину головного мозку та органи слуху. Рідше дзвін провокується запаленням м’язів та фасцій шиї, але лікування і в тому, і в іншому випадку має прямувати на відновлення рухливості суглобів хребта та кровообігу в тканинах шиї та голови.

Дуже рідко поява шуму в голові стає одним із проявів депресії або загального зниженого настрою, але лікуванням таких пацієнтів повинен займатися кваліфікований психіатр.