ЗДОРОВ'Я

Як лікувати розбиту губу

Часто буває, що ваш малюк, щойно навчившись ходити, намагається забратися в важкодоступні місця. Звичайно ж, не обходиться без набитих шишок та розбитих губ. Крім болю, розбита губа ще завдає й інших неприємностей: вона довго сочиться, не гоїться, потім починає стягувати шкіру. Діти часто чіпають її руками та можуть занести інфекцію. Як швидко вилікувати розбиту губу?

Якщо дитина прибігла додому з розбитою губою, відразу ж промийте рану перекисом водню. Потім прикладіть до губи пакетик з льодом. Це допоможе зняти набряклість і сприятиме найшвидшому загоєнню рани.
У перші хвилини, поки немає лікувальних мазей, застосуйте найпростіший спосіб із народних рецептів. Змастіть дитині розбиту медову губу. Ці солодкі ліки захистять від попадання на ранку мікробів і допоможе швидше затягнутися тріщиною. Застосовуйте також прополісну мазь. Видавіть трохи мазі, змішайте її з медом та наносите протягом дня на рану. Добре, якщо вдасться змастити губу на ніч, щоб дитина не встигла злизати мазь. Тоді вночі вона повністю вбереться і надасть загоювальний ефект.

При виході з приміщення обов’язково змащуйте розбиту губу безбарвною гігієнічною помадою або ланоліном. До речі, ланолін дуже добре тримається на губах, тому малюку не вдасться легко його позбутися.

Купуйте в аптеці мірамістин, розведіть його водою та змащуйте рану. Якщо дитина старшого віку розбила губу не тільки зовні, а й усередині, тоді приготуйте їй цей розчин для полоскання. Тільки простежте, щоб він не ковтав рідину, а випльовував.

Якщо рана не глибока, то хороший загоювальний ефект дає масло обліпихи. Ватним тампончиком змащуйте губу якнайчастіше.

Спробуйте також старий перевірений засіб – цинкову мазь. Нею користуються не одне десятиліття. З нових лікувальних препаратів гарну дію мають адгезивні пасти. Спробуйте асепту чи солкосерил.

У жодному разі не намазуйте губу зеленкою чи йодом. Цим ви тільки додасте страждань дитині та збільшите термін лікування, та ще й опік можна отримати. Після опіків губа довго залишатиметься пересушеною, можуть з’явитися додаткові тріщини та ранки.

Якщо рана глибока, то після першої допомоги негайно відвезіть дитину до травматолога. Можливо, доведеться зашити рану або надіти скоби, щоб надалі не залишилося шраму.