ДОГЛЯД ЗА ДИТИНОЮ

Щеплення

Про необхідність вакцинації дітей у пологовому будинку багато говорять. На думку деяких батьків, робити щеплення зовсім маленькій дитині не слід, іноді багато мами та тата відмовляються від вакцинації. Лікарі-педіатри вважають, що щеплення у пологовому будинку вкрай необхідні новонародженій дитині, інакше малюк ризикує отримати смертельно небезпечне захворювання. У разі небажання проведення вакцинації мама дитини підписує відмову від щеплень, тим самим вона бере відповідальність за здоров’я та життя малюка на себе.

Не слід думати, що вакцинування – це процес, подібний до конвеєра, коли щеплення роблять абсолютно всім новонародженим дітям без урахування їхнього стану здоров’я на даний момент. Іноді лікарі-педіатри самі пропонують відмовитись від вакцинування. Така ситуація виникає, якщо дитина з’явилася на світ з недостатньою масою тіла, після ускладнених пологів, з асфіксією, якщо у нього спостерігаються якісь ускладнення або порушення роботи внутрішніх органів, або існують ознаки, що вказують на внутрішньоутробну інфекцію. У таких випадках щеплення у пологовому будинку проводять лише після нормалізації загального стану малюка.

Винятково важливе і вкрай необхідне щеплення для новонародженої дитини – це вакцина, спрямована проти гепатиту В. Загальновідомо, що гепатит є дуже небезпечним захворюванням, що вражає печінку. Хвороба може перейти у хронічну форму, що згодом загрожує злоякісними новоутвореннями, що призводять до смерті. Побічні явища після проведення цього щеплення виражені у незначному підвищенні температури, невеликому почервонінні, ущільненні та почервонінні шкірного покриву в місці уколу. Іноді батьки, зокрема мама новонародженої дитини, є носієм вірусу захворювання. Якщо їй не зроблено щеплення проти гепатиту В третьому триместрі вагітності, то новонародженій дитині негайно вводять специфічний імуноглобулін.

Важливим захистом здоров’я новонародженого є щеплення проти туберкульозу, яке роблять у пологовому будинку на 3 – 7 день життя малюка. Вакцина БЦЖ необхідна новонародженому, але, на превеликий жаль, не є панацеєю від захворювання на туберкульоз. Лікарями-педіатрами помічено, що майже 90% новонароджених дітей після введення вакцини БЦЖ захищені лише від тяжких та небезпечних форм захворювання. Але все-таки це щеплення необхідне новонародженим дітям, особливо в районах, де існує несприятлива обстановка з цим захворюванням.

Враховуючи загальну обстановку в Росії, коли щороку збільшується кількість інфікованих тяжкими захворюваннями людей, відмовлятися від вакцинування дитини при народженні злочинно та надзвичайно легковажно. У зарубіжних країнах у батьків новонароджених дітей практично ніколи не виникає сумнівів щодо необхідності проведення щеплень у пологових будинках. Там новонароджена дитина вакцинується від багатьох захворювань, причому кількість обов’язкових щеплень значно перевищує кількість щеплень, пропонованих у пологових будинках Росії.

Люблячим батькам слід обов’язково знати, що, не пройшовши вакцинування відразу після народження, дитина наражається на серйозний ризик виникнення небезпечних захворювань, причому значно більшою мірою в порівнянні з дитиною, яка отримала всі необхідні профілактичні щеплення в пологовому будинку відразу після народження. Вакцинація в стінах пологового будинку значно зміцнює клітинний імунітет новонародженого, при цьому особливі клітини і надалі встають на захист малюка, що підростає, вони ефективно знищують збудників небезпечних, часом смертельних захворювань.