ПСИХОЛОГІЯ І СІМ'Я

Жіночий погляд на розлучення

Незважаючи на те, що дружини нерідко самі виступають ініціаторами розлучення, руйнація шлюбу стає для них дуже болючим процесом. Прагнучи уникнути розлучення, деякі жінки тримаються до останнього, і тільки коли чаша терпіння переповнюється, вирішуються розлучатися.
Жінки можуть по-різному ставитися до розлучення, причому їхня думка про це явище часом коригується ставленням близьких людей. Так, жінка, вихована у міцній та дружній сім’ї та оточена подругами, які щасливі у шлюбі, може бачити у розлученні щось неприродне, огидне. І якщо сімейне життя складається невдало, то разом із думкою про розставання виникає і страх залишитися самотнім, непотрібним і незрозумілим.
Ще гірше, якщо жінка побоюється суворого засудження із боку близьких. У таких випадках варто ще раз ретельно зважити своє рішення, і якщо найкращим виходом все ж таки залишиться розлучення, знайти в собі сили його здійснити. Допомога хорошого психолога виявиться неоціненною, якщо проблеми з родичами або друзями все ж таки виникнуть.

Для гордої жінки розлучення може стати визнанням власної неспроможності як дружини, нездатності зробити особисте життя вдалим. Такий погляд на розлучення теж певною мірою обумовлений страхом перед думкою оточуючих. Якщо йдеться про бізнес-леді, до інших неприємних емоцій може додатись побоювання за свою кар’єру, страх того, що через проблеми в особистому житті почнуться і труднощі на роботі.

Якщо в сім’ї вже є діти, а більшу частину доходу забезпечує чоловік, жінка може бачити у розлученні також початок серйозних матеріальних труднощів та вирішення безлічі неприємних питань, що стосуються поділу майна та вибору, з ким залишаться діти. Саме через такі проблеми пари, які вже почали руйнувати свій шлюб, часто не наважуються на остаточний розрив відносин. Тим не менше, коли йдеться про неблагополучну сім’ю, в якій батько погано поводиться зі своїми дітьми, піднімає руку на дружину і часом іде в запій, найкращим виходом все ж таки стане розлучення. У цьому випадку жінці варто подумати про власне щастя та про благополуччя дітей та зробити правильний вибір.